Fatiha suresinin anlami Nedir? Okumadan Gecme


Fatiha suresinin anlami Nedir? Okumadan Gecme
Fatiha suresinin anlami ve okunusu! Fatiha suresinin fazileti ve önemi nedir?
Kur'an-i Kerim'in ilk suresi oldugu için baslangiç anlamina gelen Fatiha adi verilmistir. Kur'an-i Kerim'in özü anlaminda Ümm-ül Kur'an olarak da adlandirilan Fatiha suresi en faziletli suredir. Kilinan bes vakit namazin her rekatinda okunan Fatiha, Kur'an'in içerdigi tüm esaslari barindirmaktadir. Peki Fatiha suresi nasil okunur?


Fatiha suresi Kur'an-i Kerim'in 1. suresidir. 7 ayetten olusur.

Fatiha, fethetmek yani açmak kökünden gelen bir kelimedir ve Kur'an-i Kerim'in ilk suresi oldugundan dolayi açmak-baslamak anlamina gelen Fatiha adini almistir. Mekke döneminde indirilen Fatiha suresinin “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’in özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet), “el-Esâs”,“el-Vâfiye,“el-Kâfiye",“el-Kenz",“es-sifâ”,“es-sükr” ve “es-Salât” gibi baska adlari da vardir. En faziletli sure olan Fatiha suresi Kur'an'in esaslarini 7 ayette barindirmaktadir. Zira övgü ve yüceltilmeye lâyik bir tek Allah’in varligi, onun hâkimiyeti, tek mabut olusu, kullugun ancak O’na yapilip O’ndan yardim istenecegi, Fatiha suresinde özlü bir sekilde ifade edilir.


FATİHA SURESİNİN OKUNUsU



Bismillahirrahmanirrahim

Elhamdulillâhi rabbil'alemin

Errahmânir'rahim

Mâliki yevmiddin

İyyâke na'budu

Ve iyyâke neste'în

İhdinessirâtal mustakîm

Sirâtallezine en'amte aleyhim

gayrilmagdûbi aleyhim ve leddâllîn

FATİHA SURESİNİN TÜRKÇE MEALİ

Rahman ve Rahim olan Allah'in adiyla

Hamd, Alemlerin Rabbi

Rahman, Rahim

Hesap ve ceza gününün maliki Allah'a mahsustur.

Yalniz sana ibadet ederiz ve yalniz senden yardim dileriz.

Bizi dogru yola,

Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba ugrayanlarinkine ve sapkinlarinkine degil.

FATİHA SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Fatiha Suresi insanlara yaratilis amacini, ibadet ve ahlak esaslarini tam olarak talim ettigi için Tercümanü’l-Kur’ân olan Hz. Abdullah b. Abbas (ra) “Kur’ânin esasi Fatiha’dir, Fatiha’nin esasi da Besmele’dir” (İbn-i Kesir, Tefsir, -1388-Beyrut) 1:8) Fatiha o kadar degerli bir suredir ki her mü’minin kalbindedir ve Fatihasiz namaz makbul degildir. Peygamberimiz (sav) “Fatihasiz namaz olmaz” buyurmuslardir. Hz. Ali (ra) “Fatiha’yi sefaatçi yaparak ne isterseniz Allah verir” buyurmustur. Bu sebepten dolayi Fatiha Suresi nazil olunca seytan korku ve dehsete kapilarak feryat etmistir. Peygamberimiz (sav) “Fatiha’yi okumak bütün dertlere devadir. Her nevi zehire karsi sifadir.” (Feyzü’l-Kadir, 4:418, 420)