Haftada 1 Kilo Verdiren Saglikli Diyet!


Haftada 1 Kilo Verdiren Saglikli Diyet!
Fazla kilolariniza bir de yaz aylarinda açik büfe, toplantilar,
atistirmaliklar derken yenileri mi eklendi?
simdi onlardan nasil kurtulacaginizi düsünüyor, ne giyseniz yakistiramiyor, kendinizi mutsuz hissediyorsunuz.
Aman dikkat! sok diyetler uygulayarak sagliginizi riske atmayin.

Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Ecem Baydi haftada 1 kilo verdiren saglikli diyeti paylasti

Kisitli diyetlerin sonunun hep hüsran oldugunu, çünkü bu diyetlerle kaybedilen su kitlesinin diyet sonlandiginda hizla geri geldigini belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Ecem Baydi Ozman, kilo yagdan kaybedildiginde ise fazla kilolarin geri gelme riskinin çok azaldigini söylüyor.

5 ADIMDA YAZ KİLOLARINDAN KURTULMA REHBERİ

1-Ögün atlamayin

Belki de en sik yapilan hata daha az yemis olmak için ögün atliyor olmak. Ögün atladiginizda istahinizi kontrol edemezsiniz ve kendinizi sürekli buzdolabinin önünde bulursunuz. Onun yerine vakitli bir sekilde ögünlerinizi tüketin. Aç kalarak ya da metabolizmanizin gereksiniminden daha az bir kalori tüketerek kilo vermeye çalisiyorsaniz yag yerine kas da kaybediyor olabilirsiniz. Çünkü metabolizma kitlik halinde sadece yaglarini degil kaslarini da enerji kaynagi olarak kullanmaya basliyor. Bu nedenle herkesin mutlaka 3 ana ögün yapmasi, gereksinime göre de 1 ila 3 arasinda ara ögün eklemesi gerekiyor


2-Tok tutan yiyecekleri tercih edin

Ögünlerinizde mutlaka et, tavuk, balik, yogurt gibi protein kaynaklarina yer açin. Çünkü proteinler hem uzun süre tokluk sagliyor hem de termik etkileri sayesinde vücutta sindirilirken vücuda ekstra kalori yaktiriyor. Ara ögünlerde süt, yogurt tercih etmeniz veya meyvenizin yanina süt, yogurt eklemeniz de tok tutucu etkiye sahip oldugundan yag yakimina destek oluyor. Yetiskin bir kisinin günde 200 ml.lik 2 su bardagi kadar süt veya yogurt tüketmesi yeterli. Ayrica pirinç pilavi ve makarna yerine bulgur, tam bugday ekmegi tercih ederek de tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

3-Her ögünde çig sebzelere yer verin

Domates, salatalik, marul, roka gibi sebzelerin su oranlari yüksek ve kalorileri de yok denecek kadar az. Posa içeriklerinin de yüksek olmasi sayesinde hem uzun süre tokluk sagliyorlar hem de kabizliga iyi geliyor ve kilo vermenize destek oluyorlar. Çünkü kabizlik problemi kilo verme hizini düsüren bir etmen.

4-Beslenmenizde kompleks karbonhidratlara yer verin

Karbonhidrat meyvede, tahillarda, kuru baklagillerde bulunan bir besin ögesi ve vücudumuz için ilk enerji kaynagi. Birçok kisi kilo almaktan endise ettigi için karbonhidrat tüketimini sinirlandiriyor. Oysa karbonhidrattan kisitli diyetlerde yag kaybi yasanirken kas ve su kayiplari da meydana geliyor. Bu nedenle yagdan kilo vermek için kan seker hizini yavas yükselten bulgur, tam bugday ekmegi veya çorba gibi kaynaklara mutlaka yer vermek gerekiyor.

5-Bol su tüketin

Vücudumuzun yüzde 60’i sudan olusur. Vücudumuzdaki tüm sistemler suya bagimlidir ve eksikliginde birçok problem görülebilmektedir. Su tüketmenin yag yakimina dogrudan bir etkisi olmamasina ragmen, yeteri kadar su tüketmek kilo verme sürecini hizlandirir. Bunun nedeni bagirsaklarin çalismasini saglayarak kabizligi önlemesi, midede hacim yaratarak tokluk saglamasi gibi yollarla kilo verme sürecine olumlu etkide bulunmasidir.