Asik olunabilecek bir erkegin özellikleri


Asik olunabilecek bir erkegin özellikleri

    Asik olunabilecek bir erkegin özellikleri

  • 1980 baslarinda bir yaz aksami, Füsun Akatli, Nimet Tuna ve Tomris Uyar,
  • o dönemin gözde ugragi sadirvan’da bulusmus, denizin tadini çikariyorlar.
  •  Konu bir ara aska, sonra asksizliga, en sonunda da “asik olunabilecek bir erkegin özellikleri”ne geliyor ve bir oyuna dönüsüyor.

    Nesnel davranmakta kararli olduklarindan masalarina gelen Edip Cansever ve Turgut Uyar’in da görüslerini aliyorlar.
  •  (Sonralari Ferit Edgü, Mürsit Balabanlilar, Aydin Emeç gibi “güvenilir” erkek dostlara da basvurulacak.)

    Böyle önemli bir konunun kosul siralamasinda ilk maddeyi fiziksel görünüsün ya da zekanin degil giyimin tutmasi oldukça tuhaf ama ne yapalim?

    1- Adam, (o dönemin gözde terligi) Tokyo giymeyecek. Belki de böylelikle onun evde pijamayla dolasmamasi güvenceye aliniyor. sort yasak degilmis. Yatarken çorap giymesinmis.

    2- Ama kes giyip jogginge çikmasi, pazar günlerini doga budalaligiyla geçirmesi -sizi de yürüyüse zorluyorsa- yasak.

    3- Pamuklu, keten, yün gibi dogal elyaf giyecek. Naylon ve parlak kumaslar kesinlikle yasaktir. (Ferit Edgü’nün önemli katkisi: fanila giymeyebilir. Turgut Uyar’inki: ama don giysin.)

    4- Herkes adamin haftada en az bir kere yikanmasina raziyken Ferit, her gün yikanmasinda diretiyor.

    5- Kesinlikle uykucu biri olmasin ama uykusuzlugundan da yakinmasin. Uykusuz gecelerini paylasilan bin sölene dönüstürebilsin.

    6- Alkolik olabilir de sarhos olmasin. (Ferit’in katkisi: düsebilir ama çelme takmasin.)

    7- Uyusturucu kullanmasina izin var mi? Mürsit’e göre, “ikinci kisiligi gündeme gelmiyorsa kullanabilir.” Turgut’a göre, “hem içki hem uyusturucu olmaz!” galiba, izin pek yok.

    8- TV’de “makul miktarda maç seyredebilir” ama yorum yapmadan, sessizce. Boks ve güres sevmesin. Turgut “buz patenini” de eklemis.

    9- Tatil günlerini esya onarmakla geçirmesin. Elektrik sigortasi attiginda, muslugun contasi yenileneceginde hemen ise sivanmasin. Bir usta ayarlayacak kadar bilgili olsun (Ferit). Cereyana kapilmayacak ya da evi havuza çevirmeyecek kadar zeki olsun yeter (Turgut).

    10- Ya yüzmeyi ya dansetmeyi bilsin ya da herhangi bir sporu iyi yapsin.

    11- Haftada en az bir kitap okusun. Mürsit: Red Kit ile Asteriks’ten haberli olsun. Turgut: Pardayyanlar ile Arsen Lüpen’den de. Ferit: su alti yazardan birini iyice okumus olsun -Kafka, Shakespeare, Balzac, Sait Faik, Sartre ve F. S. Fitzgerald ya da Hemingway ama İhtiyar Adam ve Deniz sayilmaz. Edip: siir de okusun.

    12- Bir saz çaliyorsa çalsin ama dostlar toplantisinda konser vermesin. Ayni sekilde isterse mavi yolculuga çiksin ama dönüsünde dia gösterileri düzenlemesin.

    13- Esprisi “humor”a dayali olsun. Fikra anlatmayi, “lazin biri,” diye baslamayi nükte sanmasin. Turgut: askerlik anilarini anlatmasin. Geçmisinden söz ederken, “Sene 1963…” diye girmesin söze. “1963’te filan. Ankara’dayken…” gibi baslasin.

    14- Takside arka koltukta otururken de hesabi ödeyebilsin. Lokantada bahsisi yüzde ondan fazla birakmasin. Garsonlarla bu kosullarda dostluk kurabilsin. Hesabi öderken cebinden tomarla para çikarmasin. Diline dolamadigi sürece mali durumu önemsiz, yalniz arabasi varsa, arabanin park yerine göre program düzenlemesin. Taksiye binebilsin. Çok istiyorsa yabanci sigara ve içki içebilir, tabi büyüklenmedigi sürece. (O dönemde yabanci sigaralar kaçakti.)

    15- Edip Cansever’e göre, armagan almayi da vermeyi de bilsin. Her hesabi kendi ödemeye kalkismasin.

    16- Yemek masasinda viski vb. İçmesin. Masaya gelen çerezlere saldirmasin.

    17- Hayatinda en fazla 6 kere doktora gitmis olsun (ameliyat sayilmiyor). Antibiyotiklere düskün olmasin.

    18- İlk gördügü insanlar hakkinda acele ve degismez yargilar verecek kadar gözükara bir psikoloji uzmani kesilmesin.

    19- Politik görüsü sola yakin bir aydin olsun. Ama dahi yerine daahi demeyecek kadar düzgün olsun Türkçesi. Parti sloganlariyla konusmasin.

    20- Omlet, makarna ve biftek disinda yemek pisirmeyi becersin. Kendine yetsin. Kisaca, kisiligini öne sürmeyecek kadar kisilikli olsun ama belli etmedigini de belli etmesin.

    Giyiminden, zevklerinden, davranislarina, günlük diline kadar her özelligine karistigimiz (dikkat ederseniz, erkeklerin baskisi daha agir!), bir yalnizliga ittigimiz bu adamcagizin fiziksel özellikleri pek önemli degil anlasilan. Cinsellik konusunda ondan beklenen, “programli olmamasi, kendini bir seylere zorunlu hissetmemesi, heteroseksüel olsa da homoseksüellerle dostluk kurabilmesi”.

    Kaç yasinda bu zavalli acaba?

    Nimet’e göre: 30, Füsun’a göre: 45, bana göre: 30.

    Ferit’e göre: ideal olarak 25, Edip’e göre: 40, Turgut’a göre: 30-35, Mürsit’e göre: 35.

    Son danismanimiz Aydin Emeç, “isteklerin oldukça agir yine de mantiksiz olmadigini” belirttikten sonra bir kahkaha atmisti: “İyi ama bu adam zaten evlidir! Tutalim ki degil, kendini bunca egitmek için bu toplumda nasil hirpalandigini düsünürsek, sizin gibi vidividi kadinlar yerine güleç, uysal bir kadin seçmesi daha dogal degil mi?”