İlkay Gündoğan: Almanya'da futbola son veriyor


İlkay Gündoğan: Almanya'da futbola son veriyor

DFB kaptanı İlkay Gündoğan, 82 milli maçın ardından milli takım kariyerinden vazgeçiyor. Bunu Pazartesi günü açıkladı.

33 yaşındaki İlkay Gündoğan, gelecekte Alman milli futbol takımında forma giyemeyecek. Görevdeki DFB kaptanı Pazartesi akşamı istifasını duyurdu. "Birkaç hafta düşündükten sonra karara vardı." Gündoğan, Eylül 2023'te dönemin milli antrenörü Hansi Flick (59) tarafından kaptan olarak atandı ve aynı zamanda bu yıl kendi sahasında oynanan Avrupa Şampiyonası'nda 37 yaşındaki Julian Nagelsmann'ın yönetiminde bu pozisyonda oynadı. milli takım katılımı.


Kendi evindeki Avrupa Şampiyonası'nda Alman milli takımına kaptan olarak liderlik edebilmek "büyük bir onurdu". Gündoğan, "Bunca yıldan sonra nihayet milletimizi yeniden gururlandırmayı başardık, bunda benim de payım olması beni çok mutlu ediyor" dedi. Ancak turnuvadan önce istifa etmeyi zaten düşünmüştü. Kulüp ve ülke düzeyindeki maçlar azalmıyor ama aynı zamanda vücudunda ve kafasında “belli bir yorgunluk” hissediyor.


"Kendi ülkem için forma giydiğim 82 maça büyük bir gururla bakıyorum; 2011'de A Milli Takım formasıyla ilk maçıma çıktığımda bu rakamı asla hayal bile edemezdim" diye yazdı. Kendisi "kesinlikle milli takımın taraftarı olmaya devam edecek" ve "birlikte yükseliş trendini devam ettirebileceğimizi" umuyor. 33 yaşındaki oyuncu, DFB takımının 2026 Dünya Kupası'nda "şampiyonluğa en yakın yarışmacılar" arasında yer alabileceğini hayal edebiliyor. "Harika bir koçumuz, gerçekten güçlü bir ekibimiz ve harika bir takım ruhumuz var" diye özetliyor ve yolculuğunda kendisine eşlik eden herkese teşekkür ederek bitiriyor.


"Bu bir onurdu! Teşekkürler Almanya!"

İlkay Gündoğan, A Milli Takım formasıyla ilk maçını Ekim 2011'de Avrupa Şampiyonası elemelerinde Belçika'ya karşı oynadı. Toplamda 19'u kaptan olarak olmak üzere 82 uluslararası maç oynadı. Orta saha oyuncusu 19 kez file arkasını buldu. Kulüp kariyerinde bundan sonra ne olacağı bilinmiyor. Gündoğan, 7 yıl aradan sonra 2023 yılında Manchester City'den FC Barcelona'ya transfer oldu. Sözleşmesi Haziran 2025 sonunda sona eriyor.


Gündoğan'ın istifasına milli antrenör ve takım arkadaşları tepki gösterdi

Milli antrenör Julian Nagelsmann, Gündoğan'ı "olağanüstü bir kaptan" olarak övdü. DFB'den yapılan açıklamada Nagelsmann, "İlkay'ın kaptanımız olmasından büyük gurur duyuyorum. Sık sık kendini parlattı, hatta milli takımdaki diğerlerinin de parlamasına izin verdi. Onun güzel ayağını, iyi fikirlerini özleyeceğiz" dedi. Gündoğan'la çalışmaya devam etmek istediğini ancak kararına saygı duyduğunu vurguladı.


Gündoğan'ın birçok takım arkadaşı istifaya şimdiden tepki gösterdi. 28 yaşındaki milli oyuncu Robin Koch şu yorumu yaptı: "Bu bir onurdu kaptan!" 29 yaşındaki Robert Andrich, Instagram hikayesinde bir fotoğraf paylaştı ve "Teşekkürler kaptan!" yazdı.


DFB'nin yıldız yıldızı Jamal Musiala (21), Instagram hikayesinde "Her şey için teşekkürler Capitano! Bu bir onurdu" diye yazdı. 31 yaşındaki defans oyuncusu Antonio Rüdiger de basit bir "Her şey için teşekkürler Gündo" ile konuyu kısa ve tatlı tuttu.


40 yaşındaki eski milli futbolcu Bastian Schweinsteiger, "DFB takımındaki kariyeriniz için tebrikler!" Girişimci Carsten Maschmeyer (65), Instagram paylaşımında Gündoğan'ı "orta saha ustası" olarak övdü: "Tecrübesi, sakinliği ve liderliğiyle Alman takımına çalkantılı dönemlerde liderlik etti ve her zaman elinden geleni yaptı. O bir rol model ve savaşçı. "