Cinsel saldirinin türleri nelerdir?


Cinsel saldirinin türleri nelerdir?

Cinsellik her zaman gönüllü olarak kisinin istedigi zaman, istedigi kisi ile istedigi bicimde gerceklesmiyor.Cinsellik her zaman gönüllü olarak kisinin istedigi zaman, istedigi kisi ile istedigi bicimde gerceklesmiyor. Cinsel taciz, ensest ve tecavüzün yani sira isyerinde cinsel taciz, randevu tecavüzü gibi siddet iceren eylemlerin magduru siz ya da bir yakininiz da olabilir.


Ücüncü sayfa haberleri toplumsal ruh iklimimiz hakkinda önemli mesajlar veriyor. Bu haberlerin hatiri sayilir kadarini, esini aldattigi icin bicaklanan kadinlar, sosyal paylasim sitesinde tanistigi erkek tarafindan tecavüze ugrayan genc kizlar, babasi tarafindan yillarca taciz edilen kiz cocuklari, erkekligiyle alay edildigi gerekcesiyle öldürülen kadinlar olusturuyor. Ve tüm bunlar ister istemez insani bir ikileme de düsürüyor:

a- Cinsel siddet vakalari her zaman vardi ama bu kadar konusulmaz ve ortaliga sacilmazdi.
b- Ahlaki erozyon yasadigimiz icin sapkinliklar artti.

Aile icinde otorite konumundaki biri ile cocuk veya ergen arasindaki her tür cinsel iliski anlamina gelen “ensest” in hangi evde, kac yil boyunca sürüyor olabilecegini rakamsal olarak bilemiyoruz, hatta diger cinsel suclari da. cünkü Türkiye’de cinsel suclar cok zor bildiriliyor. Ya baskalari suca, sizin tesvik ettiginizi düsünürse!

ARAsTIRMALAR NE D?YOR?

Hukukcu ve doktorlarin yorumuna göre gecmisten günümüze dek, cinsel suclara ait rakamlar azimsanacak gibi degil. Buradan bakarsak cinsel siddeti, sadece ahlaki yipranmayla aciklamak pek dogru degil. Güc ve iktidar mücadelesi sürdügü müddetce siddet yalnizca sokakta (disarida) degil, en güvenilir yer sayilan aile icinde de yuvalaniyor. Peki cinsel siddet konusunda arastirmalar ne diyor? 2007 yilinda yapilan ''Türkiye'de Kadina Yönelik siddet'' baslikli arastirmaya göre; ''Her üc kadindan biri fiziksel siddet görüyor. Kadinlarin yüzde 14'ü en az bir kez istemedigi zamanlarda cinsel iliskiye zorlaniyor. Ayrica cinsel siddete ugradigini söyleyenlerin yüzde 67'si ayni zamanda fiziksel siddete de maruz kaldigini ifade ediyor.”

Neler cinsel saldiridir?

Türkiye Psikiyatri Dernegi Kadin Ruh Sagligi Bilimsel calisma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. sahika Yüksel’in verdigi bilgiye göre cinsel siddet, istenmeyen ve kisinin kontrol edemeyecegi durumda yasadigi her türlü cinsel uyarana deniyor. Bunlar cinsel iliski ya da oral, vajinal iliski, iliskiye tesebbüs olabilecegi gibi, uygun olmayan bir sekilde dokunmak, soyunmak - soyunmaya zorlamak, kisi istemedigi halde pornografik malzeme izlemeye zorlamak olarak siralaniyor. Hepsinin ortak noktasi; kisileri istemedigi halde cinsel uyarana maruz birakmak. Bu genel tanimdan sonra cinsel saldirilari madde madde gözden gecirebiliriz:

Cinsel taciz: Taraflardan birinin rizasi disinda uygulanan her cesit cinsel davranis. cocuklar söz konusu oldugunda rizaya bakilmaz. 18 yasindan kücük kimseye yapilan her cesit cinsel davranis taciz olarak degerlendirilir.Hareketlerin tek sorumlusu bu hareketleri uygulayandir.

Tecavüz: Fizik zorlama ile zarar verme, yaralama, öldürme tehdidi ile veya ruhsal hastalik, zihinsel gerilik ve ilac, madde etkisi ile yargilama yetisinin olmadigi bir durumda bir cocuga, ergene veya yetiskine vaginal, anal, oral cinsel girisimde bulunma veya girisim tesebbüsü.

Ensest: Ana-baba otoritesine sahip bir eriskin ile bir cocuk veya ergen arasindaki her cesit cinsel iliski. Önemli olan aradaki kan bagi degil, eriskinin hakimiyeti, gücü ve cocugun o kisiye bagimliligidir.

Randevu tecavüzü: Eski esin, bosanmakta olan esin zorlayici iliskisi veya birliktelikte olan taraflardan birinin zorlamasi ile gerceklesen iliskiler. Bu tür yakinliklarin oldugu tecavüzler cok daha az bildiriliyor.

?syerinde cinsel taciz: ?sverenin veya amir konumundakilerin yönelttigi taciz. Bu durum, yetkinin kötüye kullanilmasi ve güvenin ihlali disinda, magdurun calisma hak ve özgürlügünü tehdit ettigi icin “ekonomik taciz” olarak da nitelendirilebiliyor.

Cinsel saldiri farkli sorunlara yol acabilir

Magdurun durumu Prof. Dr. sahika Yüksel, cinsel saldiri yasayan kadinlarin ruhsal acidan yasadiklari hakkinda bizi söyle aydinlatiyor: “Cinsel saldiri farkli sorunlara yol acabilir.

1- Cinsel hayatlarini etkileyebiliyor. Bu cinsel isteksizlik, igrenme olabiliyor. Bazen de tersine, ‘bu sefer farkli olacak’ diye uygunsuz ve farkli kisilerle riskli iliskiye girmeye de yol acabiliyor. Ancak siklikla depresyona, unutkanliga, öfkeli olmalarina, özellikle erkeklere güvenmemelerine yol acabiliyor.

2- Özellikle cocukluk caginda yasanan bu tür olaylarla (travma) cocuklarin basa cikmasi zordur. cocuk bunlari unutarak, yok sayarak yasiyor ancak bu tümüyle unutulan bir sey degil, travmatik olarak bastirilan bir durum olarak kaliyor. Bazen 20 sene sonra, depresyon ya da travma sonrasi stres bozuklugu gibi bir tabloyla karsimiza cikabiliyor. Olay bittikten 15-20 sene sonra bir haber okuduklarinda ya da televizyonda bir sahne gördüklerinde, ‘ben de yasamistim’ diye büyük bir zorluk yasayabiliyorlar ve tedavi almalari gerekebiliyor. Bunu yasayan bircok kisi tedavi almali miyim diye bir düsünce gelistirebiliyor ama en azindan bir kez danismaya gidebilirler ve ihtiyac yoksa da bunu ögrenebilirler. Ancak genel olarak depresyon, sikinti gibi sikayetleri varsa tedaviye ihtiyaclari var demektir.

Cinsel siddeti önlemek icin neler yapilmali?

Uzman kutusu Psikiyatrist Prof. Dr. sahika Yüksel Türkiye Psikiyatri Dernegi Kadin Ruh Sagligi Bilimsel calisma Birimi Koordinatörü; "Bunun travmatik bir olay oldugu, kisiyi rahatsiz ettigi, zarar verdigi anlasilmali. Diger yandan cocuklarin ‘hayir’ demesine izin vermek lazim. cocuklara mahrem yerleri, dokunulacak ve dokunulamayacak yerlerinin oldugu ve buna hayir deme haklarinin oldugu bilgilendirilerek ögretilmeli. Önemli bir konu da ergenlik devresinde (25 yasina dek uzatabiliriz bu dönemi) bir genc kiz, cok az tanidigi, bazen de internetten tanistigi bir gencle bulusabiliyor ve bu bulusmalarda kiz istemedigi halde, randevu tecavüzü dedigimiz saldiriya maruz kalabiliyor.

Genc kiz, ailesinin bunu ögrenmesinden, kendisini suclayarak isten ya da okuldan almasindan endise ettigi icin durumu aciklamayabiliyor. Oysa istemedigi bir cinsellik yasayan genclerin aile destegine cok ihtiyaclari var. ?ntihar tesebbüsüyle gelen genclerin sayisi hic de az degil. Bir diger önemli konu da, basinin tecavüz haberlerini, icinde cinsellik var diye, haberi erotize ederek vermemesi gerekir" diyor.