Cinsel sorunlari asmanin yollari


Cinsel sorunlari asmanin yollari

?liskinizin zamana yenildigini mi düsünüyorsunuz? Hep ilk günkü heyecanda kalsa güzel olurdu; ancak bunun icin hem siz hem de partneriniz emek harcamalisiniz.
Cinsel Saglik Enstitüsü Baskani Uzman Psikolojik Danisman Dr. Cem Kece, uzun süreli iliskilerde zamanla heyecanin azalip, cinsel hayatin monotonlasmasinin yaygin bir sorun oldugunu söylüyor. Her zaman ayni seyleri, ayni sira ile yapmak cinsel hayati rutinlestirebilir. Zamanla ve yasla birlikte cinsel istekte azalma olabilir, ayrica seker, tansiyon, kalp gibi rahatsizliklar cinsel sorunlara yol acabilir.

Kilo alimi, kadin ve erkegin eski fiziksel cekiciliklerinin azalmasi ve kadinin anne olmasi gibi etkenler de ciftin birbirine cinsel olarak bakis acilarini degistirebilir. Bu hemen her ciftte görülebilen bir durum. Ancak bir kader degil. Eger cift isterse iliskide heyecani hep canli tutabilir, monotonlugu kirabilir, farkli cinsel aktiviteler deneyebilir. Bu tamamen ciftin motivasyonuna bagli.

Saglikli bir iliski icin

Dr. Kece, saglikli bir cinsellik icin en önemli kosulun, ciftin acik, samimi ve dürüst bir iletisim kurmasi oldugunu söylüyor. cift olarak birbirinizle ilgili arzu, istek ve beklentilerinizi paylasirsaniz hem daha saglikli ve tatmin edici bir cinsel yasantiniz olur, hem de bir sorun yasandiginda onu daha kolay cözebilirsiniz.

Ne zaman doktora basvurmali?

Ne yazik ki, Türk toplumunda cinsellik, dogal ve normal bir olgu olarak görülmüyor ve hâlâ ayip, yasak ve günah kavramlariyla iliskilendiriliyor. Bu nedenle de ciftlerin cinsel sorunlari oldugunu kabul etmeleri ve bir uzmana basvurmalari uzun zaman aliyor. Cinsel hayatinizda neyin ters gittigini konusun ve davranislarinizda da ufak tefek degisiklikler yaparak sonucu gözlemleyin. Ancak var olan cinsel sorun kadin, erkek ya da her ikisindeki daha derin psikolojik bir soruna ya da kisilik yapisina dayaniyorsa, bir cinsel terapistten uzman yardimi almaniz daha dogru olacak.

Cinsel terapi gerekirse

Cinsel sorunlari olan kisiler, bu sorunu kafalarinda cok büyütürler ve asla cözemeyeceklerini düsünürler. Oysa ki cinsel terapi, diger psikoterapilerden farkli olarak daha yogun ve kisa sürelidir. Yani cift ve terapist isbirligi yaptiginda ve cift terapinin gereklerini yerine getirdiginde, kisa sürede cözüme ulasiliyor. Cinsel terapi, yaklasik olarak 10-12 seans sürüyor. Bu süre 10 gün olabilecegi gibi, 1-2 aya da yayilabiliyor. Terapi basladiginda, ilk muayene, cifti tanimak ve sorunu anlamak icin yapiliyor. cift ya da tek basina geldiyse kisi, terapiye basvurma nedeni, ne zamandan beri bu sorunu yasadigi, bu sorunun hayatinda ve iliskisinde ne gibi etkileri oldugu ile ilgili bilgi veriyor. Daha sonra terapist, cinsel terapinin ne oldugu ve sürecin nasil isleyecegini anlatiyor. Eger sorunun kaynaginin fiziksel olabileceginden süpheleniliyorsa önce bir jinekoloji veya üroloji muayenesi istenebiliyor.

Nefes ve gevseme

Tikanan iliskileri eski haline döndürmek icin terapinin bir parcasi nefes ve gevseme egzersizleri. Cinsellikte rahatlamis ve gevsemis bir durumda olmak ve anin tadini cikarmak cok önemli. Ancak cogu zaman günlük hayatin stresleri, isteki sorunlar veya esle ilgili problemler cinsel hayata yansiyor ve cift rahatlamayi basaramiyor. Bu nedenle uzmanlar, ilik bir dus sonrasi gevseme egzersizleri yapmalarini öneriyorlar. Ayrica bu konuda özel olarak hazirlanmis oto hipnoz CD’leri cifte verilerek iliski öncesi gerginliklerini atmalari saglaniyor.

Uzmanlar ‘ask oyunu’ öneriyor

cocuklugumuzdan beri ödev kelimesi bizlere sevimsiz gelir ve sanki yapilmasi gereken ve hic istemedigimiz mecburiyetleri hatirlatir. Bu nedenle terapinin bir parcasi olan ev ödevleri yerine uzmanlar ‘ask oyunlari’ önermeyi tercih ediyorlar. Ask oyunlari rahatlamak, gevsemek, cifti birbirine isindirmak ve yakinlastirmak amaciyla uygulaniyor. Ancak herkese ayni önerilerde bulunulamaz; ciftin sorununa göre, özel olarak ask oyunlari öneriliyor.

Öncelikle ideal ortami yaratmak cok önemli. Rahat edebileceginiz ve rahatsiz edilmeyeceginiz, kendi zevkinize uygun bir ortam hazirlamalisiniz. Daha sonra ilik dus alip, gevseme ve nefes egzersizlerini uygulayin. Sonra birbirinize masaj yapin. Bu asamada ciftlere bazi ödevler ya da ask oyunlari öneriliyor. Sorununa göre vajinaya giris ya da mastürbasyon ödevleri, vajina kasilmasini engelleyici egzersizler, erken bosalmayi önleyici bosalma kontrolü egzersizleri de uygulatilabiliyor. Ancak sorun nasil cifte özelse, terapi de cifte özel olarak dizayn edilmeli.

Kegel egzersizleri ise yariyor

Cinsel birlesme sirasinda görev yapan bazi kaslari güclendirmek cinsel hazzi artiriyor. Legen kemigi-pelvis kaslarini calistiran bu egzersizlere Kegel Egzersizleri adi veriliyor. Hangi kas grubunu calistiracaginizi anladiktan sonra gün icinde ortalama 200 kere bu kaslari kasip gevsetme egzersizini uygulayabilirsiniz. Pelvis kaslari idrarinizi yaparken bir anda tutabilmenizi saglayan kaslardir. Tuvalette idrarinizi tutup birakarak bu kas grubunu nasil kontrol edebileceginizi fark edin. Gün icinde akliniza geldikce 10 saniye boyunca bu kaslari sikin, 10 saniye boyunca da birakin.

Saglikli iliski icin iyi beslenin

Beslenme aliskinliklarimiz hem sagligimiz icin hem de cinsel yasamimiz icin son derece önemli. Mutlu bir cinsel yasam icin, cinsel istahi arttirici besinleri tercih edebilirsiniz. Beslenme kadar düzgün ve esnek bir fiziksel yapiya sahip olmak da, sagligimiz ve cinsel yasamimiz icin önemli. cünkü bedenimizde sinir sistemimiz, salgi bezlerimiz ve ic organlarimiz arasinda güclü bir iliski bulunuyor. Bilim dünyasinda bu konuda ortak bir görüs bulunmasa da, bazi besinler cinsel gücü artirici, bazilari da azaltici olarak biliniyor. Beslenme düzeninizi asagidaki önerilere göre ayarlamak iliskinizi canlandirmaya yardimci olabilir...

Afrodizyak besinler,

- Feslegen, tarcin
- cilek, muz, avokado, kayisi, incir
- cikolata, yulaf ezmesi, badem, istiridye, bal
- Domates, kirmizi ve yesil aci biber, sarmisak
- Et, yumurta
- Beslenme tüyolari
- Proteinli besinler cinsel gücü artiriyor.
- ?yot, B ve C vitamini alin.
- Nane, kisnis, misir gevregi ve soyali ürünleri asiri tüketmeyin.
- Alkol, sigara ve kafeinli icecekler cinsel hayati cok olumsuz etkiler. Bu maddeleri asiri tüketmekten kacinin.
- Yagli ve agir gidalardan uzak durun.