Kadin ve erkegin farkliliklari


Kadin ve erkegin farkliliklari

Dr. Oz Show’a konuk olan Doktor Daniel Amen, Dr. Mehmet Öz’un sorularini cevapladi ve bilimsel olarak ciftler arasinda yasanan anlasmazliklarin nedenlerini ve cözüm yollarini anlatti.Adem ve Havva’dan beri, erkekler ve kadinlar her daim kavga halindedir ve birbirlerini anlamamaktan yakinir. simdi bilim adamlari ilk defa neden bazen esimizden nefret ettigimizi ögrenmek ve neden esimizle bu kadar kavga ediyoruz sorusuna bir yanit bulmak üzere arastirmalar yapiyor. Bu arastirmalar, cevabin beynimizin derinliklerinde gizli oldugunu gösteriyor.


Örnegin, beynimizin 4 seritli bir yol oldugunu farz edelim. Erkekler, yolun tek bir seridini, kadinlar ise tüm seritleri kullaniyor. Aslinda her sey ana rahminde basliyor. Testosteron, erkeklerin beyninin sol tarafinin gelismesine neden oluyor. Sol taraf, erkeklerin yol bulma, harita okuma ve seks konusunda basarili olmasini sagliyor. Kizlar gelisirken ortaya cikan kadinlik hormonu ise beynin tamamina yani hem saga hem de sola yayiliyor. Bu sayede kadinlar ayni anda birden fazla isi yapabilecek duruma geliyor.

Bir diger fark da kadinlardaki dil merkezinin, erkeklere oranla daha büyük olmasi. Bu da kadinlarin neden cok konustugunu acikliyor. Bu nedenle kadinla erkek kavga ettigi zaman erkek, sadede gelip, hayatina devam etmek ister. Ama kadin beyni, sorunu konusarak cözmek ister. Bu yüzden cinsiyetler arasindaki kavgalar ortaya cikar.

Kadinlarda kavga sonrasi yasanilan sikintinin daha uzun sürmesinin ve bir türlü kavgayi unutamamalarinin nedeni fazla calisan bir beyni olmasidir. Kadinlar, dis dünyaya karsi daha duyarlidir ve tehlikeler söz konusu olunca daha hassas davranirlar. Bunun nedeni cocuk bakiyor olmalaridir. Bu nedenle daha temkinlidirler. Yani biyolojik bir durumdur bu.

Erkekler yolda kaybolduklari zaman bile yol sormazlar. Bunun sebebi sol beyninin daha üstün olmasidir. Daha üstün oldugu icin sag beyne sormaz bile. Sag beyin de bizlere aslinda dis dünyada olup bitenleri gösteren tarafimizdir. O yüzden kaybolduklarinin bile farkina varmazlar.

Kadinlarda beynin duygularla ilgilenen hafiza yani, erkeklerinkinden daha büyüktür. Yani kadinlar ne zaman tanistiginizi, tanismadan kimle ciktiginizi, ne kadar ciktiginizi bilir.
Ve erkekler bu tarz seyleri hatirlayamayabilir.

Bu arastirmada 50 bin beyin incelendi

Dr. Oz Show’a konuk olan Doktor Daniel Amen, kadinlarla erkeklerin farkini görebilmek icin 50 bin kisiyi Beyin Spect Görüntüleme Teknigi kullanarak inceledi. Doktor Daniel Amen, Asik Beyin (Brain in Love) kitabinin yazari ve ayni zamanda bir psikiyatr. Beyin Spect Görüntüleme Teknigi, beyindeki kan akislarini gösteriyor ve bu sayede cok ilginc bilgilere ulasabilmeyi sagliyor.

Bu arastirmalardan yola cikan Doktor Daniel Amen, Dr. Mehmet Öz’ün sorularini yanitladi ve bir ciftin iyi anlasabilmek icin yapmasi gerekenleri Dr. Oz Show’da cok basit öneriler seklinde sundu;

Dr. Mehmet Öz: Bir ciftin iyi anlasamadigini görüyorsaniz, onlara ne tavsiye edersiniz?

Dr. Daniel Amen: Bence olay beyinlerinin nasil calistiginda bitiyor. Elbette herkes icin gecerli basit kurallar var. Örnegin ben kavga eden ciftlere “Tuvalet teknigi” dedigim teknigi kullanmalarini öneriyorum. Kadin bir seye takildigi zaman erkekler bunu kullanmali. Erkeklerin tuvalete gitmem gerekiyor demesi sart. Kadini birkac dakika yalniz birakirlarsa durum düzelebilir.

Dr. Mehmet Öz: Kadinlarin beyninin nasil calistigini göz önüne alarak, onlarin esleriyle daha iyi iletisim kurabilmesi icin tavsiyeleriniz nelerdir acaba?

Dr. Daniel Amen: Birinci kural; daha az kelime kullanmak. Kimi zaman kadinlar kelimeleriyle erkekleri yorabiliyor. O zaman erkeklerin dikkati dagiliyor ve bir süre sonra kendilerini kapatiyorlar.

Kadinlar, erkeklerin davranisiyla ilgili sikintilar yasiyorsa, bunun icin de
kullanabilecekleri teknikler var. Örnegin, sorunu bir kereden fazla söylemek… Zira erkekler unutur. Bunu kisisel bir sey olarak algilamamalari lazim. Bu erkeklerin dogasinda olan bir sey.

Baska bir örnek vermek gerekirse, televizyon izleyen bir erkekle konusmaya calismayin. cünkü kadinlar ayni anda bir cok seyle ilgilenebilir ama erkekler bunu yapamaz ve dikkatleri dagilir.

Dr. Mehmet Öz: Farkliliklarimizi göz önüne alirsak, erkeklerin asik olduklari kadinla konusurken ne tür seyleri yapmasi gerekiyor?

Dr. Daniel Amen: Kadinlarin beyninin her iki tarafinda da dil var. Erkeklerin ise sadece sol tarafinda dil vardir. Yani kadinlar daha fazla konusmak ister. Bir kadina “sadede gel” derseniz, onu kirarsiniz sadece. Ve sakin kadinlarin sorunlarini cözmeye kalkmayin,sadece dinleyin. Duyduklariniz karsisinda tepki verin ama ne yapmasi gerektigini söylemeyin. Ne yapacagina o karar verecektir.

Karinizin en yakin erkek arkadasiniz gibi davranmasini beklemeyin. Bu, ise yaramaz.

Neden farkli oldugunuzu bir düsünün ve kesinlikle ev islerinde ona yardim edin. Bu, cok önemlidir. Kadinlarin beyinleri farklidir ve yuva icgüdüleri de cok kuvvetlidir. Evleri onlar icin cok önemlidir. Ev islerinde ona yardim ederseniz, kariniz daha enerjik olur ve enerjisini size de aktarir.