Larry Page Google milyarderi 50 yaşına giriyor


Larry Page Google milyarderi 50 yaşına giriyor

Larry Page 26 Mart'ta 50. yaş gününü kutluyor. Google arama motorunun ortak geliştiricisi olarak teknoloji dünyasını değiştirdi.

Teknolojiden anlayan kişiler Larry Page (50) ve Sergey Brin'i (49) duymamış olabilir. Ancak kullansalar bile, genellikle iki Google geliştiricisi ve kurucusu olmadan asla var olamayacak birkaç ürün kullanıyorlar. Bugün, 26 Mart, bilgisayar bilimcisi ve milyarder Page 50. yaş gününü kutluyor.


Aslında, Larry Page teknoloji dünyasında sona ermek zorunda kaldı.

Page, 1973'te Michigan, East Lansing kasabasında doğdu. Görünüşe göre, Academy of Achievement ile 2000 yılında yaptığı bir röportajda ima ettiği gibi, teknolojiye giden yolu neredeyse önceden belirlenmişti. Babası bir bilgisayar bilimi profesörüydü ve Page'in küçük yaşlardan itibaren oynayabileceği "evin etrafında yayılmış bilgisayarları" olduğunu söylüyor. Böyle bir ortamda büyüdüğü için "gerçekten şanslıydı".


Çok küçük yaşlardan itibaren "bir şeyler icat etmek" istediğini anladı. Bu yüzden teknolojiye çok ilgi duydu ve erkenden bir elektronik go-kart yaptı. Ekonomik hayata olan ilgisi kısa sürede uyandı. Buluşlar tek başına yeterli değil, onları bir şekilde dünyaya yaymanız ve insanların bunları kullanması gerekiyor. On iki yaşında bir şirket kurmak istediğini zaten biliyordu.


Arama motoru, garaj ve küresel şirket

Page daha sonra Ann Arbor'daki Michigan Üniversitesi'nden mühendislik alanında lisans derecesi aldı. Google'ın hikayesi nihayet 1995'te, Page'in daha sonra bilgisayar bilimi alanında yüksek lisans derecesini aldığı Stanford Üniversitesi'nde başlayacaktı. O sırada Brin zaten bir öğrenci olarak kayıtlıydı, Page orada okumak istiyordu ve müstakbel meslektaşının ona kampüsü gezdirmesi gerekiyordu. Şirketin kökenini açıklayan bir Google sayfasında "Bazı hesaplara göre, ilk tanıştıklarında hiçbir konuda anlaşamadılar" yazıyor.


1996'da, daha sonra Google olarak yeniden adlandırılacak olan Backrub arama motoru üzerinde birlikte çalışmaya başladılar. 1998 yazında, bir yatırım sayesinde ikili ilk ofislerini Menlo Park'ta, ilk çalışanlardan biri olan Susan Wojcicki'nin (54) garajında ??ve diğer şeylerin yanı sıra 2023 Şubat ortasına kadar açabildiler. Google yan kuruluşu YouTube'un başkanı. Şirket ikili tarafından biraz sonra 4 Eylül'de kuruldu. Bu neredeyse 25 yıl önceydi. Bunu, Ekim 2001'de Almanya'daki ilk küçük Google kiralama ofisi gibi çok sayıda dönüm noktası izledi. Ağustos 2004'te Google halka açıldı ve garaj şirketi artık küresel bir şirket ve tanınmış bir marka haline geldi.


Hiç kimse internette bilgi "aramaz", siz "google'da" - 2004'ten beri resmi olarak sözlükte de. Dünya çapında milyarlarca insan, Google'ın Android işletim sisteminin bir sürümünü çalıştıran bir akıllı telefon veya tablet kullanıyor ve şirket ayrıca kendi akıllı telefonlarını (Pixel serisi) veya akıllı saatlerini ve kulaklıklarını da satıyor. Buna ek olarak, teknoloji devi kendi tarayıcısını (Chrome) ve Google Haritalar, Google Drive veya Gmail gibi popüler hizmetleri bunlardan birkaçı olarak sunuyor. Google, çevrimiçi olarak hemen hemen her yerde bulunur.


Mürekkep püskürtmeli yazıcıdan milyara

Page, 2001 yılına kadar şirketin ilk CEO'su olarak görev yaptı. Google, onun liderliği altında başlangıçta 200'den fazla çalışana ulaşmayı başardı. Daha sonra CEO rolüne geri dönmeden önce 2001 ile 2011 yılları arasında Ürünler Başkanı olarak görev yaptı. 2015 yılında Google, Page'in Brin'in "Başkan" olarak CEO'luğunu üstlendiği holding şirketi Alphabet Inc.'e dahil edildi. 2019'un sonunda ikili günlük işleri bıraktı ve daha önce Google'ın CEO'su olan Sundar Pinchai (50) de Alphabet'teki bu pozisyonu devraldı.


Ancak Google ikilisi hala hisse sahibi ve yönetim kurulunda yer alıyor. Brin ve Page, "Şirket bugün bir kişi olsaydı, 2019'da 21 yaşında genç bir yetişkin olurdu ve yuvadan ayrılma zamanı gelirdi" dedi. "Gururlu ebeveyn rolünü üstlenmenin - tavsiye ve sevgi sunmanın, ancak günlük dırdır etmemenin" zamanının geldiğine inanıyorlardı. Alphabet'in 2022'nin sonunda 190.000'den fazla çalışanı vardı, ancak Ocak 2023'te Google ana şirketinin 12.000 kişiyi işten çıkaracağı açıklandı.


Forbes dergisi şu anda milyarderler listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor ve tahmini serveti 90 milyar doları aşıyor. Brin, yaklaşık 87 milyar ile on birinci sırada yer alıyor. İkisi, Elon Musk (ikinci sıra), Bill Gates (beşinci sıra) ve Mark Zuckerberg (15. sıra) gibi teknoloji dünyasından çok sayıda diğer harikaları içeren ünlü bir ekibin parçası. Page'in üniversitede "gerçekten büyük posterleri" oldukça ucuza basabileceğini düşündüğü için Lego tuğlalarından bir mürekkep püskürtmeli yazıcı yaptığını söylediği düşünülürse oldukça etkileyici.