Ünlü Sair Cemal Süreyanin Fasizmin kitabi kim cevirdi?


Ünlü Sair Cemal Süreyanin Fasizmin kitabi kim cevirdi?
Maria Antonietta Macciocchi’nin “Fasizmin Analizi” adli kitabi, Cemal Süreya çevirisiyle İnkilâp Kitabevi tarafindan yayimlandi.

Tanitim bülteninden

Maria Antonietta Macciocchi İkinci Dünya savasi ile zirveye ulasan fasizmin sonrasini anlattigi ve özel olarak fasist yönetimler altinda kadinin yerini tahlil ettigi Fasizmin Analizi kitabi İnkilâp Kitabevi tarafindan yayimlandi.

Fasizmin Analizi, 1975’te Vincennes Üniversitesi’nde alaninda uzman bilim insanlarinin fasizm üzerine verdikleri seminerlerin Maria A. Macciocchi tarafindan yapilan derlemesidir. Yazarin yorumlari ile zenginlestirdigi kitap fasizmin isleyisini ortaya koyan önemli bir eserdir.

“Fasizm nedir? İsçi hareketi neden fasizm karsisinda basarisizliga ugradi? Fasizmin gerçek halk çatismasi nedir? Fasizm, kitlelerden yararlanmak için ne gibi yollar kullanmaktadir? Fasizmde kadinin yeri nedir?” sorularina cevap arayan yazar 20. yüzyilin siyasal bir degerlendirmesini de yapiyor.

Fasizmin kitle ruhu anlayisi ve fasist yönetimlerde kadinin konumunu anlamak için vaz geçilmez bir kaynak Fasizmin Analizi.

Fasizm, İkinci Dünya Savasi’nda kalan bir hayalet midir, yoksa günümüze ait bir gerçek mi?..

Maria Antonietta Macciocchi

İtalyan gazeteci, yazar, düsünür, feminist, politikaci ve eylemcilerden (1922-2007). İtalya’da fasizme karsi ön saflarda mücadele etmis, İtalyan Komünist Partisi içinde çalismis militan bir yazar. Radikal Parti üyesi ve İtalya Parlamentosu’nda milletvekilligi yapmasinin yani sira 1979’da Avrupa Parlamentosu milletvekilligine seçildi. Fasizmin Analizi, yazarin yönetiminde yapilan fasizmin ve yeni-fasizmin incelendigi bir toplu çalismanin ürünüdür. Ancak kitabin içindeki yazilarin çogunlugu yazara aittir. Yayimlandigi günlerde fasizmin analizine getirdigi katkilar açisindan büyük bir ilgi görmüstür.

Türkçedeki diger kitabi: Çin Deyince, çev. Celal Uster, 2 cilt, E Yayinlari, 1976

Arka Kapak Yazisi

Fasizmin Analizi Maria-Antonietta Macciocchi tarafindan 1975 yilinda Vincennes Üniversitesi’nde verilen ve kendi konularinda uzman olan bilimadamlarinin da katilimiyla gerçeklesen bir seminerden, fasizm ve yeni fasizm incelemelerine yogunlasmis bir toplu çalismadan dogmustur.

Fasizmin dogusundan bu yana uzun yillar geçse de insanoglu hâlâ onunla ugrasiyor. Geçmisin korkulu düsleri, bu düslerle beslenen baskici yönetimler günümüzde bile varligini sürdürürken, insanlik adina utanç verici kalintilarin tam olarak temizlendigi söylenemez.

Sekiz makaleden olusan bu çalismanin genis bir bölümünü “kadinlar ve fasizm” meselesi, bir baska deyisle kadinlarin fasist yönetimler altindaki yasami ve bu yasama nasil razi edildikleri konusu olusturuyor. Üzerinde pek fazla arastirma yapilmamis bu konunun yani sira fasizm karsisinda isçi hareketlerinin yenilgisi, aydinlarin hareketsiz birakilmasi, sinema ve propaganda iliskisi gibi günümüzde bile gerçekligini koruyan kavramlarin, aradan geçen bunca yilin ardindan bile ilginizi fazlasiyla çekecegini düsünüyoruz. Fasizmin Analizi’ni Cemal Süreya’nin özenli çevirisiyle sunuyoruz