Bruce Lee'nin ölümünün 50. yıldönümü Efsane Kung Fu Kralı


Bruce Lee'nin ölümünün 50. yıldönümü Efsane Kung Fu Kralı

Bruce Lee aniden öldüğünde sadece 32 yaşındadır. 20 Temmuz 1973'teki trajik sonu, popülaritesini hızla yükselen zirvelere taşıdı.

Bir kasırga kadar karşı konulmazdı. Yanıcı ve öngörülemez. Havada bir ok gibi döndüğünde, milyonlarca sinema müdavimi ayın üzerindeydi. Bruce Lee bu şekilde "Kung Fu'nun Kralı" oldu. Öleli 50 yıl olmasına rağmen dövüş sanatları filminin simgesi haline geldi.


Aniden öldüğünde sadece 32 yaşındadır. 20 Temmuz 1973'teki trajik sonu, popülaritesini hızla yükselen zirvelere taşıdı. Oyuncu, yönetmen ve her şeyden önce her şeye gücü yeten bir savaşçı olarak 32 filmde rol aldı. Sinema hitleri "Bruce Lee - Cheng Li'nin Ölüm Yumruğu" (1971), "Bruce Lee - Şanghay'dan Ölüm Selamları" (1972), "Ölüm Pençesi Tekrar Başlıyor" (1972) veya "Ölüm Pençeli Adam" (1972) idi. 1973). Koreografisini yaptığı dövüşler sinema tarihine geçti, ancak mükemmel dövüş sanatçısı kendisini öncelikle bir aktör olarak görüyordu.



San Francisco'da Lee Jun hayranı olarak doğdu

Muhtemelen, en azından soy açısından da öyleydi. Çinli babası, Hong Kong'dan Lee Hoi-chuen, Kanton operasının önde gelen oyuncularından biriydi ve annesi, Alman-Çinli Grace Ho, Hong Kong'un en güçlü klanlarından birinden geliyordu. Çift, ağır hamile Grace Ho 27 Kasım 1940'ta San Francisco, Chinatown'da dördüncü çocuğunu doğurduğunda, Lee Hoi-chuen'in Çin topluluklarında performans sergilediği Amerika Birleşik Devletleri'ni geziyordu.


Artık Çinlilerin yanı sıra ABD vatandaşlığına da sahip olan çocuğa Lee Jun-fan adı verildi.Bir doktor ona muhtemelen İngiliz ilk adını Bruce verdi, Lee bunu ancak çok sonraları genç bir yetişkin olarak ABD'de bulunduğu süre boyunca kullandı. . Çocukken, ebeveynleri ona sık sık doğasını da tanımlayan "Saifon" ("küçük anka kuşu") ve "Mo Si Ting" ("sürekli aktif olan") derdi.


Oğlunun doğumundan üç ay sonra aile Hong Kong'a döndü, ancak İkinci Dünya Savaşı İngiliz Kraliyet Kolonisini de etkilemiş ve Hong Kong 1941'den 1945'e kadar Japonlar tarafından işgal edilmişti. Lee'nin annesi daha sonra dört yaşındaki oğlunun Japon savaş uçaklarının sürekli daire çizdiği gökyüzündeki evinin balkonunda sık sık küçük çocuğunun yumruğunu kaldırdığı sevimli hikayeyi anlattı.


Dövüş sanatlarına ilk adımları

Oyuncu olarak ilk çıkışını bebeklik döneminde yaptı. Altı ve sekiz yaşındayken daha fazla film izledi ve ona "Lee Xiaolong" (Küçük Ejderha Lee) adını kazandırdı. 17 yaşında The Orphan'da ilk başrolünü oynadı ve 18 yaşına geldiğinde 20 filmde rol aldı.

Çocukken, kısmen ünlü Katolik La Salle Koleji'nde Çinli sınıf arkadaşlarını taciz eden İngiliz öğrencilerle sürtüşmeden ve diğer yandan giderek daha tehlikeli sokak çetelerinden kaynaklanan sürtüşmeden dolayı Asya dövüş sanatlarının yolunu buldu. ayrıca Hong Kong'un daha iyi kısımlarını güvensiz hale getiriyor. İlk öğretmeni, ona genç Lee için çok yavaş olan Wu gölge boksu stilini öğreten babasıydı.


13 yaşına geldiğinde annesi ona, eğitmeni olarak ünlü Yip Man ile Wing Chun Kung Fu'nun efsanevi bir büyük ustasını aldı. Lee beş yıl okula gitti. Başlangıçta, diğer Çinli öğrenciler Lee ile eğitim almayı reddetti çünkü annesi saf Çin kökenli değildi ve Wing Chun Kung Fu bilgisi yalnızca safkan Çinlilere aktarılmalıdır. Ancak bu, Yip Man'ın ona hayatının sonuna kadar bir tanrı gibi tapan öğrencisi Lee ile olan ilişkisini değiştirmedi.


Ayrıca genç Lee dans etmeyi severdi. Kusursuz bir ritim duygusuna sahipti ve 18 yaşında Hong Kong'da bir cha-cha-cha ustasıydı. Daha sonra akrobatik dövüş stilinde hızlı dans hareketlerinin çoğunu benimsedi.

Seattle'da ilk "Jun Fan Gung Fu Enstitüsü"nü açtı.

Nisan 1959'da ailesi onu Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderdi, çünkü Lee eve kötü notlar getirdi, asiydi ve kung fu dışında sadece güzel kızları düşündü. Ayrıca, fiziksel münakaşalarda rakiplerini defalarca ciddi şekilde yaralamaktan hapis cezasıyla tehdit edildi. Babası, Lee'nin birinci sınıf yolcular için dans dersleriyle tamamladığı 17 günlük yolculukta yanına alması için ona sadece 100 dolar verdi.


Ayrıca San Francisco'da dans öğretmeni olarak çalıştı, ardından Seattle'a gitti, lise diplomasını aldı ve felsefe ve oyunculuk okudu. Ayrıca diğer öğrencilere kung fu öğretti. 1963'te ilk "Jun Fan Gung Fu Enstitüsü"nü kurdu, bir yıl sonra dövüş sanatları dersleri sırasında tanıştığı Amerikalı Linda Emery ile evlendi ve 1965'te oğlu Brandon'ın doğduğu Oakland'a (California) taşındı. Lee gururla "dünyadaki tek sarışın ve mavi gözlü Çinli" dedi.


Ayrıca Oakland'da bir "Jun Fan Gung Fu Enstitüsü" ve Los Angeles'ın Çin Mahallesi'nde üçüncüsünü kurdu. Şimdiye kadar bir California harikası olmuştu. "Jeet Kune Do" ("The Way of the Intercepting/Intercepting Fist") tarzı, film dünyasında da dikkatleri üzerine toplamıştı. Steve McQueen (1930-1980) ve James Coburn (1928-2002) gibi yıldızlar dövüşmeyi ondan öğrendi, 83 yaşındaki Chuck Norris özel dersler aldı. Ve Hollywood yıldızı kuaför Jay Sebring (1933-1969), TV yapımcısı William Dozier'in (1908-1991) dikkatini Lee'ye çekti.


Filmleriyle dünya yıldızı oldu

Bunu dizi görünümleri takip etti, örneğin "The Green Hornet" veya "Batman"de maskeli bir Kato olarak ve uzun metrajlı bir Hollywood filminde ilk kez göründü: James Garner'la oynadığı "Marlowe"da (1928-2014) bir diziyi doldurmasına izin verildi. demonte ayakları ile tüm ofis. Kato rolü, özellikle Hong Kong Çinlileri arasında muazzam bir coşku dalgasına neden oldu. Yapımcı Raymond Chow (1927-2018) ve Hong Kong'daki Golden Harvest stüdyosu, Lee'yi son dört filmiyle bir dünya yıldızı yaptı.


Ölüm maviden çıktı. Görünüşe göre "Ölüm Pençeli Adam" filminin çekimi onu o kadar kötü etkilemiş ki 10 Mayıs 1973'te yere yığılmış. Hong Kong'da muayene edildi ve ardından Los Angeles'ta doktorlar yeşil ışık yaktı, Lee Hong Kong'a geri döndü. Orada 20 Temmuz 1973 akşamı cansız olarak Queen Elizabeth Hastanesine kaldırıldı. Daha önce film partneri 76 yaşındaki Betty Ting Pei ile yatmış ve şiddetli baş ağrısından şikayet ettiği için ona ağrı kesici vermişti.

Ölümü hakkında vahşi spekülasyon

Ani ölümü, en ufak bir gerçek içeriği olmayan çılgın spekülasyonları ateşledi: Film partnerinin onu zehirlediği ya da cinayetine Çin ve Amerikan mafyasının karıştığı söylendi. Aslında, Bruce Lee, bir ağrı kesiciye karşı alerjik bir reaksiyonun neden olduğu ölümcül beyin şişmesinden öldü, otopsi bulundu. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre ölüm nedeni, kalp ve akciğerlerin iflas ettiği bir sara nöbeti de olabilirdi.

Sonra, 20 yıl sonra, Lee ailesinin lanetlendiği teorisi geldi. Başka bir trajik olay tarafından tetiklendi: 31 Mart 1993'te, aynı zamanda aktör olan oğlu Brandon Lee, "The Crow" adlı fantastik filmi çekerken 28 yaşında öldü. Doldurulmaması gereken bir pervane tabancasıyla vuruldu. Aslında, silahta Brandon Lee'nin karnına isabet eden bir kurşun vardı. On iki saat sonra öldü ve Seattle'da babasının yanına gömüldü.