Benimle 'iki yilligina' evlenir misin?


Benimle 'iki yilligina' evlenir misin?
Meksika'da yeni bir yasa tasarisi gündeme geldi. Tasariya göre çiftler evlenecek, iki sene sonra tamam mi devam mi diye sorulacak! Tamam diyen çiftlerin evliligi bosanmaya gerek kalmadan iptal olacak. Bakalim Türkiye'de benzer bir uygulama nasil olur?


Meksika'nin baskenti Meksiko'da geçtigimiz hafta Federal Bölge Meclisi'ne bir yasa tasarisi sunuldu. Tasari onaylanirsa çiftler "iki yilligina" evlenebilecekler. İki yilin sonunda "Tamam mi, devam mi?" sorusu gündeme gelecek.

2 yil sonra "Tamam mi, devam mi?"

"Tamam" diyenlerin evlilikleri herhangi bir bosanma davasina gerek olmadan kendiliginden bitmis olacak. Geçtigimiz yillarda benzer bir uygulama fikri Türkiye'nin de gündemini mesgul etmisti.

Tartismanin basini çeken Hülya Avsar, evlilik kontratinin belirli araliklarla yenilenmesi gerektigini savunmustu. Konu hakkindaki fikirlerinin degisip degismedigini ögrenmek için kendisine ulasip Meksika'daki yasa tasarisindan bahsettik. Avsar'in cevabi söyle oldu: "Aklin yolu bir! Evliliklerin heyacanini yitirmemesi için aklima gelen tek formül bu." Konuyla ilgili görüstügümüz uzmanlar ise bu modelin ise yaramayacagini ancak kutsal diye bunca yildir tartismaya açilmayan evlilik kurumunun artik her seyiyle sorgulanmasi ve her çözüm önerisinin degerlendirilmesi gerektigini düsünüyor.

UZMANLAR NE DİYOR...

"Bu 'Çoraplarinizi eskimeden atin' demektir"

(Prof. Dr. Mehmet Sungur Marmara Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dali Baskani)

* Bu yasanin getirdigi en önemli yenilik evlilik kurumunu tartismaya açiyor olmasi. Yeni gelisen gereksinmeler isiginda kurumun gözden geçirilmesi için farkli arayislar son derece dogal. Ancak bu yasa bosanma oranlarini azaltmaz.

* İronik bir durum çikar ortaya. Eskiden "Ölüm bizi ayirana dek..." denirdi, simdi "Kontrat bitene dek..." mi denecek?

* Bir kampanya vardi eskiden; "Eskimis çoraplarinizi atin." Bu yasa ne diyor; "Eskimesine gerek kalmadan atin."

* Ne kadar çok yatirim yaparsaniz iliskiden kopma olasiliginiz o kadar azalir. Ama bu durumda çiftler nasilsa bitecek diye yatirim yapmaktan kaçinir.


"Kadin bu modelde çocuk dogurma cesaretini bulamaz"

(Kezban Hatemi Gülben Ergen, Sibel Can ve Cem Hakko'nun avukati)

* Süreli evlilik Meksika icadi degildir. İslamin sii mezhebinde Nisa Suresi'nin (4. Sure)
24. ayetinde"Mut'a nikahi"nin düzenlendigi görüsü öteden beri vardir. Ayrica Bertrand Russell'in da uzun süren üniversite tahsil dönemleri boyunca kiz ve erkek ögrencilerin arasindaki iliskilerin ahlakiligini saglamak için teklif ettigi bir "talebe evliligi süreli nikah modeli" de vardir.

* Bütün evliliklerin iki yillik süreye baglanmasi ve iki yillik süre sonunda yenilenme aranmasi dogru bir düzenleme degildir. İki yillik bir dönem içinde baslayan evlilikte kadin es, babali büyütme arzusunda oldugu çocugu dünyaya getirme cesaretini kendinde bulamayacaktir.

* Bu model is yükünü de azaltmaz. Çocuk dünyaya getirilirse de velayeti dolayisiyla ister istemez olaylarin büyük çogunlugunda ihtilaf çikacaktir. Bu ihtilaflar da yine mahkeme önüne gidecektir.