Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Neden Görülür?


Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Neden Görülür?
Erkekte cinsel isteksizlik toplumda sanilanin aksine çok sik görülen bir cinsel problemdir. Erkekte cinsel isteksizligi birincil ve ikincil olarak ikiye ayirabiliriz. Yani uzun süredir bu durum var mi yoksa partneri olduktan sonra veya evlendikten sonra mi bu durum gelisti buna bakmak gerekir.

Çünkü bu durumda sikintinin neden kaynaklandigini görüp partneri ile mi çalismamiz gerekiyor yoksa kisinin eski dönemlerde temeli atilan duygulari bilissel veya bilinçalti noktalarda mi ele almak gerekiyor buna karar vermek gerekebilir.

Erkekte cinsel isteksizligi tanimlayacak olursak erkegin partnerine karsi herhangi bir cinsel istek duymamasi ya da duysa bile eyleme geçmemesi seklinde kisaca tanimlanabilir.

ERKEKTE CİNSEL İSTEKSİZLİK SORUNUNDA ÇİFTLER NELER YAsAR VE NASIL BİR SÜRECE GİRMELİDİR?

Özellikle evlilikte cinsellik vazgeçilmez bir unsurdur, evliligin yapi tasidir. Cinsellik bizim zannettigimizden de önemli bir olgudur. Duygulari disa vurmakta, fizyolojik ve psikolojik sagligimizi saglamakta olan bir unsurdur. Bu yüzden herhangi bir cinsel isteksizlik oldugunda çiftler yarim, eksik kalabilmektedirler. Tabi ki de buradaki cinsel isteksizlik ve cinsel sorun illa ki birlesememe degil genel olarak yaklasamama olarak ele alinmaktadir veya cinsel birlesmenin disindaki seylerinde olmamasi noktasinda ele alinmaktadir. Öncelikle cinsel isteksizligi olan bir erkegin partneri bu noktada kendi kendine olumsuz düsünceler üretebilir.

Bu negatif düsüncelerden bazilari sunlardir; “ben begenilmiyorum”, “ben arzulanmiyorum”, “ben tercih mi ediliyorum?”, “ben aldatiliyor muyum?”, “ben kadinsi degil miyim?” gibi olumsuz düsünceler gelebilir. Kadinin bu olumsuz düsünceleri ise genel itibari ile hem duygusal, hem sosyal, hem de cinsel bir geri çekilme yasamasina sebep olabilir. Bu durum dolayisiyla evlilik birligini, çift iliskisini, çift doyumunu, cinsel doyumlari illa ki etkilemektedir. O yüzden cinsel isteksizlik çiftler arasinda sanildiginin aksine çok daha büyük bir sorundur.

ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİK TEDAVİSİ NASIL OLMAKTADIR?

Erkekte cinsel isteksizlik sadece cinsel terapi ile yani davranisçi teknikler ile ele alinmasi yetmeyebilir. Çünkü erkekte cinsel isteksizlik evrimsel yönlerin disinda erkegin kisilik yapisi, partnerin kisilik yapisi, çift uyumu ve genel ailesel (kayinvalide, kayinpeder, görümce, elti gibi) problemlerinde olabilecegi, kisitlanmisliklarin ve engellenmisliklerin hissedilebilmesi ile ortaya çikabilen olumsuz bir cinsel problem olabilmektedir.


Bu sorundan dolayi bize gelecek kisilere öncelikle tedavi yollari uygulamak yerine kisiyi ve partnerini tanimamiz gerekir. Partneri(kadin) gelmeyen çiftlerde erkek tek basina da gelebilir. İsteksizlik yasayan kisiyi, kisilik testleri ve detayli klinik, gözlem, görüsmelerimiz ile degerlendirdikten sonra birlikte karar verilen bir terapi (cinsel terapi, çift terapileri, bilissel davranisçi terapi, EMDR Terapisi vs. gibi) sürecine giriyoruz.

Eger bu sorunu yasayan kisiler bu durumu düzeltmek istesede bilinçalti direnç olusturdugu nokta da bizim elimizi en çok kuvvetlendiren, yani danismanlik merkezimizde en çok çalisilan terapi teknigi EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) olmaktadir. Çünkü erkegin cinsellige dair olumsuz düsüncelerini, ilk yasamis oldugu cinsel deneyimi, cinsel mitlerini (yanlis, abartilmis, efsanelesmis düsüncelerini) ele alabilecegimiz en güzel tedavi yöntemi genellikle EMDR terapisi olmaktadir. Ancak eger davranisçi tekniklere uyumlu olabilecek bir yapi ve çift iliskisinde ise cinsel terapi ile de bu durum çözüme kavusabilir.

Psikolog M. Berk Karaoglu
Aile Danismani - Cinsel Terapist