Unlu yazarlarin intihar notlari


Unlu yazarlarin intihar notlari

Sizin için ünlü yazar ve sairlerin intihar notlarini bir araya getirdik.

  • Söyledigi sözler bir insanin son sözleri ise özel bir önem kazanir. Ve intihar notlari da özel birer son söz biçimidir.
  • Son sözlerini bir araya getirmeye herkesin sansi olmaz fakat intihar notlarinda genellikle, yazarin o anda normal bir halet-i ruhiye içinde olmadigi kabul edilir.
  • Pek çok intihar ardinda bir not birakir. Her ne kadar intihar seçenegini uygun bir son olarak kabul etmesek de kimi ünlü yazar ve sairlerin arkalarinda biraktiklari intihar notlarinda onlarin edebi dünyasinin izlerini buluruz.
  • İste bazi ünlü yazar ve sairlerin intihar notlari:

    Romain Gary – Fransiz yazar, yönetmen, senarist (2 Aralik 1980)

    Eski esi Jean Seberg’in 1979’daki ölümünün de etkisiyle, 1980’de, Paris’te yasamina son verdi. Arkasinda sunu notu birakti:

    “Çok eglendim, hosçakalin ve tesekkürler!”

    Nicolas-Sebastien Chamfort – Fransiz yazar (1794)

    Paris’te tutuklanmadan hemen önce intihar tesebbüsünde bulundu. Son sözleri Abbe Sieyés içindi.

    “Ve kalbin kirilmasi ya da kursuna dönmesi gereken, bu dünyadan göçüyorum.”

    Chris Chubbuck – Amerikali Gazeteci yazar (15 Temmuz, 1974)

    Chubbuck kendini canli bir televizyon yayini sirasinda kafasindan vurdu.

    “Ve simdi, Kanal 40’in size her zaman en son siddet olaylarini sundugu yayin politikasina bagli kalarak, canli renklerle bir ilki daha göstermek üzereyiz – bir intihar girisimi.”

    Hart Crane – Amerikali sair (27 Nisan, 1932)

    Orizaba buharli gemisinden atlayarak bagirdi.

    “Hepiniz hosça kalin!”

    Sergei Yesenin – Rus sair (1924)

    İngiltere Oteli’ndeki odasinda kendini asarak intihar etti. Cesedinin yaninda, intiharindan bir gün önce bileklerini kesip kendi kaniyla Mayakovski’ye yazdigi veda siiri bulundu. Sergei Yesenin, Moskova’nin Vagankovskoye mezarligina defnedildi.

    “Hosça kal dostum, hosça kal. Askim, kalbimdesin. Ayrilmamiz da bir kader. Çok geçmeden bir araya gelecek olmamiz da. Hosça kal: el sikismaya gücüm yok. Üzülmek, kas çatmak yok. su anda ölmek yeni bir sey degil. Çünkü yasamak da yeni degil.

    Charlotte Perkins Gilman – Amerikali yazar (1934)

    Ölme hakkinin savunucularindan Gilman, asiri doz kloroform alarak intihar etti.

    “İnsan artik bir ise yaramadiginda, kaçinilmaz ve yakin bir ölümden emin oldugunda, yavas ve feci bir ölüm yerine hizli ve kolay bir ölüm seçmek en basit insan haklarindan biridir. Kloroformu kansere tercih ettim.”

    Robert E. Howard – Amerikali yazar (11 Haziran, 1936)

    Howard’in intihar notu ise Viola Garvin’in “Sezar’in Evi” (The House of Caesar) siirinden bir alintiydi.

    “Herkes kaçti – her sey bitti, öyleyse beni odun atesinin üzerine koyun; sölen bitti ve fenerler söndü.”

    Heinrich von Kleist – Alman yazar ve dramaturg (1811)

    Kleist, kanser hastasi olan genç kadin arkadasiyla birlikte bir intihar anlasmasi yaparak öldü. Kiz kardesine bir intihar notu birakti.
    “Bütün dünyayla – ve her seyden önce seninle – uzlasmadan sevgili Ulrike, su anda oldugu gibi rahat ve huzurlu ölemem. Bana yazdigin mektupta basvurdugun güçlü ifadelerden vazgeç: Birak onlarin hükmünü kaldirayim; gerçekten de beni kurtarmak için gücünün yettigi her seyi yaptin, yalnizca bir kiz kardes olarak degil fakat bir insan olarak da yapilabilecek her seyi yaptin. Gerçek su ki, yeryüzünde hiçbir sey bana yardimci olamaz. Ve artik hosça kal: Tanri sana benimkinin yarisi kadar olsa bile, keyifli ve tarifsiz mutluluk içerisinde bir ölüm bahsetsin: Bu senin için düsünebildigim en içten ve en büyük dilek. Henry. Stimmung, Potsdam, ölümümün sabahinda.”

    Vachel Lindsay – Amerikali sair (4 Aralik 1931)

    Mutfak dolabindan aldigi dezenfektani içerek intihar etti.

    “Beni haklamaya çalistilar – fakat ben daha önce davrandim!”

    Yukio Mishima (Kimitake Hiraoka) – Japon romanci ve sair (1970)

    Mishima, Japon ordusunun sivil hükümeti devirdigini zannederek törensel bir sekilde intihar etti.

    Bir balkondan bagirarak son sözlerini söyledi, içeri geçti, arkadasina “beni duyduklarini bile sanmiyorum” dedi ve kendini desti.

    “Tenno Heika banzai!” (Majesteleri Çok Yasa!)

    Sylvia Plath – Amerikali romanci ve sair (11 subat, 1963)

    Plath, Londra Primrose Hill’deki evinde kafasi gazli bir firinin içinde ölü bulundu.

    Biraktigi notun biçiminden dolayi bazilari onun kendini öldürmek niyetinde olmadigini fakat hareketlerinin yardim istedigine isaret ettigini düsündüler.

    “Dr. Horder’i arayin.”

    Sara Teasdale – Amerikali sair (1933)

    Bazi kaynaklar onun “I Shall Not Care” (Aldirmamaliyim) sirini, onu terk etmis olan sevgilisine biraktigi bir intihar notu olarak yazildigini ifade ederler. Fakat bu dogru degildir – siir 18 sene evvel yayimlanmistir. Bununla birlikte Teasdale asiri dozda uyku hapi alarak intihar etmis ve o siiri son söz olmaya uygun buldugu için kullanmayi seçmistir.

    “Öldügümde; üzerimde günesli Nisan ayi. Yagmurda islanmis saçlarini sallarken, kalbi kirik bir sekilde üzerime kapanmis olsan bile, aldirmamaliyim. Huzur bulmam için, yagmur dallari egdiginde, yaprakli agaçlarinki gibi bir huzur. Ve senin simdi oldugundan, daha sessiz ve acimasiz olmaliyim.”

    Hunter S. Thompson – Amerikali yazar (20 subat, 2005)

    Thompson, karisi Anita için “Futbol sezonu bitti” notunu birakti. Dört gün sonra evde kendisini vurdu.

    Yazarin külleri, Thompson’in vasiyeti üzerine Colorado’da Woody Körfez’inden havaya savruldu.

    “Artik Maçlar Yok. Bombalar Yok. Yürüyüs Yok. Eglence Yok. Yüzmek Yok. 67. 50 yasimi 17 sene geçmis. İhtiyacim olandan ya da istedigimden 17 daha fazla sene. Sikici. Her zaman bir huysuz oldum. Kimse için eglenceli degil. 67. Giderek Aç gözlü oluyorsun. Yasli haline göre davran. Sakin ol Hiç Acimayacak.”

    Virginia Woolf – İngiliz yazar (28 Mart, 1941)

    Woolf seneler evvel, tekrarlayacagindan korktugu bir sinir krizi geçirmisti. Sussex’te Ouse Nehri’nde bogularak intihar etti.

    İntihar notunu kocasi için evinde sömine rafina birakti.

    “En sevdigim, yeniden delirecegime eminim. O korkunç zamanlarin bir yenisini daha asamayacakmisiz gibi hissediyorum. Ve bu kez iyilesmeyecegim. Gaipten sesler duymaya basladim ve odaklanamiyorum. Bu yüzden en iyisi gibi gözüken seyi yapiyorum. Bana mümkün olan en büyük mutlulugu yasattin. Benim için olunabilecek her seyi oldun. Bu korkunç hastalik çikip gelene kadar iki insanin daha mutlu olabilecegini düsünmezdim. Artik daha fazla mücadele edemeyecegim. Hayatini mahvettigimi biliyorum, ben olmazsam çalisabilirsin. Çalisacagini biliyorum. Görüyorsun ya, bunu bile düzgün yazamiyorum. Okuyamiyorum. Demek istedigim o ki, hayatimdaki bütün mutlulugu sana borçluyum. Bana karsi son derece sabirli ve inanilmaz biçimde iyi oldun. Herkesin bunu bilmesini istedigim için söylüyorum. Eger biri beni kurtarabilecek olsaydi, bu sen olurdun. Senin iyiliginin kesinligi disinda her sey uçup gitti. Hayatini mahvetmeye daha fazla devam edemem. İki insanin bizim oldugumuzdan daha mutlu olabilecegini düsünmüyorum.