Tatlım: Bu yiyecekler asla bozulmaz? Bu size yardımcı olur


Tatlım: Bu yiyecekler asla bozulmaz? Bu size yardımcı olur

Pek çok yiyecek düşündüğümüzden çok daha uzun süre dayanır; hatta bazıları sonsuza kadar dayanır. Bu ürünler dahildir.

İyi stoklanmış bir kiler, daha az yiyecek israfı ve daha az süpermarkete gitme gibi birçok nedenden dolayı faydalıdır. Bazı yiyecekler kesinlikle sahip olunması gereken yiyeceklerdir, özellikle de neredeyse hiç bozulmadıkları için (eğer doğru şekilde saklanırsa). Bu ürünler dahildir.


Bu arada: Bu ürünlerin birçoğunun üzerinde hâlâ son kullanma tarihi (BBD) yazılıdır. Ancak bu, o tarihten itibaren o yiyeceğin artık yenilebilir olmadığı anlamına gelmemektedir. Üretici, son kullanma tarihi ile gıdanın en azından bu tarihe kadar dayanacağını, yani renginin, tadının veya kıvamının bozulmayacağını ve değişmeyeceğini garanti eder. Hemen hemen tüm yiyecekler çok daha uzun süre yenebilir.


Bal

Bal muhtemelen sonsuza kadar süren yiyeceklerin en bilinen örneğidir. Arkeologlar Mısır mezarlarında binlerce yıllık ve hâlâ yenilebilir bal buldular. Bunun nedeni, bakteri üremesini önleyen düşük nem ve yüksek şeker içeriğidir. Bal, hava geçirmez şekilde muhafaza edildiği sürece sonsuza kadar dayanabilir.


Tuz

Tuz sadece sonsuza kadar dayanmaz, aynı zamanda mutfağın da vazgeçilmezidir. Dünyanın en eski koruyucularından biri olmasının bir nedeni var; asla bozulmaz. Parçalanmayan veya çürümeyen bir mineralden (sodyum klorür) yapılmıştır. Nem topaklanmaya neden olabileceğinden tuzun kuru bir yerde saklandığından emin olmak önemlidir.


Hardal

Hardalın özellikle açılmadığında raf ömrü uzundur. Çoğu hardalda bulunan sirke, doğal bir koruyucu görevi görür. Uzun bir süre sonra tadı biraz zayıflasa da hardal, herhangi bir sağlık riski taşımadan, esasen yenilebilir kalır. Zamanla hardal karışımının üzerine bir miktar sıvı yerleşebilir. Bu normaldir ve bozulma belirtisi değildir.


Sirke

Sirke, özellikle damıtılmış beyaz sirkenin de sonsuza kadar dayanabilen yiyeceklerden biri olması şaşırtıcı değildir. Asidik yapısı mikroorganizmaların üremesini engeller ve mutfakta sınırsızca kullanılabilir. Aromalı sirke de uzun süre dayanır ancak serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.


(Beyaz) pirinç

Özellikle beyaz pirinç de pek bozulmayan yiyeceklerden biridir. Kuru, serin ve hava geçirmez bir kapta uygun şekilde saklandığında beyaz pirinç uzun yıllar, hatta onlarca yıl dayanabilir. Kahverengi pirincin raf ömrü, yüksek yağ içeriğinden dolayı daha kısadır, ancak uygun şekilde saklanırsa aylarca dayanabilir.


Şeker

Şeker tuza benzer şekilde davranır: nemi çeker, topaklanmaya yatkın hale getirir, ancak bozulmaz. Balda olduğu gibi yüksek şeker içeriği de mikroorganizmaların şansının kalmamasını sağlar. Şeker, kuru ve hava almayacak şekilde saklandığı takdirde yıllarca kullanılabilir.


Saf alkol

Şarap, votka, tekila, viski veya rom gibi yüksek dayanıklı alkollü içkiler bozulmaz. Şişe kapalı kaldığı sürece bu içecekler neredeyse sonsuza kadar dayanır. Yapıları değişmez, bu da onları uzun süreli depolama için mükemmel kılar. Açık bir şişe schnapps ile aromanın dağılması genellikle birkaç on yıl alır.