Erkeklerin Kabusu erken bosalmasi


Erkeklerin Kabusu erken bosalmasi
  • Bir cok Erkekgin Kabusu erken bosalmasi
  • Maalesef bu konudaki yanlis bilgi ve algilar bu sorunu yasayan erkeklerin ve çiftlerin kendilerini çaresiz hissetmelerine neden oluyor. Çogu kisi sorununun ne oldugunu bilmeden üfürükçülere, falcilara giderek, piyasada dolasan sahte ilaçlari kullanarak derdine deva ariyor ya da kaderine razi olup hayata küsüyor.

  • NE ANLAMA GELİYOR?
  • Erken bosalma cinsel yetersizlik ya da hastalik degildir, çiftin cinsel uyum sorunudur, bir cinsel denetimsizlik sorunudur. Bu sorun için “erken bosalma” ifadesi yaygin olarak kullaniliyor olsa da, “denetimsiz bosalma” ya da “istemsiz bosalma” ifadeleri durumu daha dogru bir sekilde anlatir. Çünkü “erken” sözcügü herkes için farkli olabilecek göreceli bir süreye isaret eder. Birakin çiftler arasindaki farkliklari ayni çift için bile bosalma süresi degiskendir. Örnegin, bir çift bir gün olabildigince yavas, sakin ve uzun süreli seks isterken, baska bir gün çok hizli ve kisa bir seks isteyebilir. Dolayisiyla “erken bosalma” erkegin kendisinin ve partnerinin istedigi zamandan önce denetimsiz ve istemsiz olarak bosalmasidir. Burada yasanan sorun, bosalmanin istenen zamanda olmasinin saglanamamasi, yani erkegin bosalma refleksi üzerinde denetime sahip olamamasidir. Bu durumda erken bosalma tanisi konabilmesi için, bir erkegin esli cinsel etkinlikler sirasinda, sürekli ya da yineleyici olarak, vajinaya girdikten sonra yaklasik bir dakika içinde ve isteginden önce denetimsiz ve istemsizce bosalmasi, yaklasik alti aydir bu sorunun sürmesi ve her cinsel etkinlikte ya da cinsel etkinliklerin yaklasik yüzde 75’de ayni sorunu yasamasi söz konusu olmalidir. Ayrica bu belirtilerin kiside veya partnerinde klinik açidan belirgin bir sikintiya neden olmasi, erken bosalmanin cinsel kökenli olmayan bir ruhsal bozuklukla daha iyi açiklanmamasi ya da agir bir iliski bozuklugundan ya da gerginlik yaratici önemli baska etkenlerden kaynaklanmamasi ve bir maddeye, ilaca ya da baska bir saglik durumuna baglanamamasi gerekir.

  • SORUN DOgRU TESPİT EDİLMELİ
  • Erkek cinsel iliskilerinin büyük çogunlugunda ne zaman bosalacagini bilinçli bir sekilde kontrol edemiyorsa erken bosalma sorunu yasiyor demektir. Erken bosalmayi sorun haline getiren bosalmanin ne kadar sürede oldugu degil, bosalma refleksi üzerinde istemli ve dolayli bir denetimin yapilamiyor olmasidir. Kadinin cinsel reaksiyonunun yavas oldugu bir cinsel iliskide erkegin bosalmasi kadin tarafindan erken bosalma olarak algilanabilir ama bu durumda erken bosalmadan söz edilemez. Erken bosalma ancak, erkegin bosalma zamanini ayarlayamamasi, kendi istegi disinda gerçeklesen bosalmayi engelleyememesi durumunda söz konusudur.

  • ÇÖZÜMÜ NEDENİNDE GİZLİ
  • Erken bosalma, psikolojik, fiziksel, durumsal ya da iliskiyle ilgili nedenlerle yasanan bir sorundur ve çözümü nedeninde gizlidir. Bu nedenle de erken bosalmanin nedenin belirlenmesi ve anlasilmasi büyük önem tasir. Erken bosalmaya yol açan neden ortadan kaldirildiginda çogu zaman çözüme ulasilir. Fiziksel nedenleri ortadan kaldiracak uygun tedaviler ve psikolojik nedenler dogrultusunda yürütülecek cinsel terapi yoluyla erken bosalma sorunu tamamen çözülebilir.

  • PSİKOLOJİK NEDENLER
  • Erken bosalmanin bazi durumlarda ya da bazi partnerlerle yasanmasi normal ve olagan bir durumdur. Örnegin, ilk kez cinsel iliskiye giren erkeklerde erken bosalma sik görülür. Ancak bu kalici bir sorun degildir, bilgi ve tecrübe eksikligi, stres, endise, asiri uyarilma gibi nedenlere baglidir. Daha sonra yasanan cinsel tecrübelerin artmasiyla bosalma denetimi ögrenilir. Bosalma denetiminin saglanamadigi diger durumlara genellikle psikolojik etkenler neden olur. Bu nedenlerin basinda özgüven eksikligi, depresyon, anksiyete, kisilik bozukluklari, cinsel yönelim ve cinsel kimlik karmasasi, cinsel basarisizlik endisesi, bilinçdisi çatismalar yer alir. Bunlarin disinda, çiftlerde erken bosalma sorunun diger bir önemli nedeni iliskide yasanan iletisim kopuklugu, duygusal çatismalar, aldatma vb gibi sorunlardir.

  • ENFEKSİYONLARA DİKKAT EDİLMELİ
  • Erken bosalma fiziksel nedenlere, hastaliklara ve ilaç kullanimina bagli olarak da görülebilir. Örnegin, üretrit ve prostatit gibi prostat ve yolu enfeksiyonlari enfeksiyonlari, magnezyum eksikligi, kalp-damar hastaliklari, yüksek tansiyon, diyabet penise giden kan dolasimini etkileyerek erken bosalmaya yol açabilir. Bel bölgesinde, omurilikte ya da peniste travma ve yaralanmalar da bosalma denetiminin azalmasina ya da kaybedilmesine neden olabilir. Grip ve alerji ilaçlarinin kullanilmasi ya da kullanilmasinin birakilmasinin yan etkisi olarak da erken bosalma sorunu ortaya çikabilir