Migren mevsimine dikkat!


Migren mevsimine dikkat!

Migrene hangi yiyecekler dokunur, hangileri tüketilebilir?
cagin hastaligimigren, kadin-erkek herkesi etkisi altina aldi. Özellikle mevsimgecislerinde cekilmez olan migren nöbetleri gelmeden önce bazi önlemler almak, bu sancili dönemi hafif atlatmanizi saglayabilir. Migren krizi bas göstermeden önce bedenin sivi toplamasi, ruh halinde degisiklikler, yiyecege özlemcekme ve yorgunluk gibi bazi uyarici belirtiler görülür. Bunlari görsel rahatsizliklar izler. Bas agrisi baslamadan hemen önce, hasta, parlayip sönen isiklar görebilir. Bas agrisi birkac saat de, 2-3 gün de sürebilir. cogu kez hastayi karanlik bir odada uzanmaya zorlar. Dinlenme ya da uyku genellikle agriyi hafifletir. Hatta agriyi tamamen gecirebilir. Migrenin tedavisinde dogru beslenme büyük önem tasimaktadir. Bazi besinlerden uzak durulmasi,migren agrisinin olusmasini önleyebilir. Dikkat edilmesi gereken besinlerin tüketimi, bir rejimle sinirlandirilabilir.

TEHL?KEL? GIDALARI BULUN

Migreni tedavi etmeye yönelik rejime 4 hafta devamedilmesi uygun olur. Eger bu programi uygularkenmigren krizi gecirmezseniz, 3-7 günlük aralarla, size dokundugundan kuskulandiginiz yiyecekleri birer birer yiyin ve hangi yiyecegin krize neden oldugunu saptayin. Eger bir yiyecegi yedikten sonramigren agrilari bas gösterirse, 3-4 gün yeni bir yiyecegi denemeyin. cünkü bu süre icinde trombosit anormallikleri belirgin olmayabilir. Eger bu programi uyguladiginiz halde durumunuzda bir düzelme olmazsa, daha kisitli bir rejimuygulamaniz gerekir. Bu rejimde kisinin ancak 10-15 tür yiyecegi denemesine izin verilir. Bu rejim ancak bir doktor denetiminde uygulanmalidir.

ÖgÜN ATLAMAMAK GEREK?YOR

Dönüsümlü ya da ek olarak, trombosit yigilimini önleyen besin bütünleyiciler de alabilirsiniz. Bu yaklasimin bir baska yarari da, cok siki bir rejimuygulamanizi gereksiz kilmasidir. Trombositlere karsi güclü etkileri olan besin bütünleyicilerin basinda B6, C ve E vitaminleri, temel yag asitleri (ketentohumu yagi, balik yagi ve esekotu yagi gibi) ve zencefil gibi bazi besinmaddeleri gelir. Uygulanan rejimve bilesimindemaya bulunmayan karma vitaminler, hastanin durumunda iyilesme saglayabilir. Dogumkontrol hapi kullanmaktan kaynaklanan ya da haplarin kullanimiyla azanmigrenlerde B6 vitaminini denemenin yarari olabilir.Östrojenler, B6 vitamini gereksinimini artirir.Günde 50miligramB6 vitamini almak, trombosit yigilimini da önler. Bir ögünü atlayip yememek demigren ataklarina yol acabilir. Bu nedenle, migren hastalari ögün atlamadan beslenmeye özen göstermelidir.

Migren hastalari cikolata, cay ve kahveyi kisitlamali

Migren hastalarinin sigara ve alkol tüketimlerini kisitlamalari, özellikle de kirmizi saraptan uzak durmalari gerekiyor. Migrenliler seker, kakao ya da cikolata gibi bilesiminde kafein bulunan yiyecekleri tüketmekten de kacinmali. cay, kahve ve kolali icecekler demigreni tetikliyor.Migren hastalarinin, dogumkontrol hapi kullanimlarini kisitlamalari ve bazi durumlarda aspartan iceren yiyeceklerden uzak durmalari da gerekiyor.

Bütün bunlara dikkat ettikleri halde iyilesemeyen migrenlilerin tüketimini kisitlamalani gereken baslica yiyecekler söyle siralaniyor:

cikolata, maya türevleri, maya ürünleri, karaciger, salam, sosis, bakla, salamura ringa baligi ve peynir gibi bilesiminde tiramin bulunan yiyecekler.

Peynir, salam, sosis, tuzlama ve lahana gibi icinde histamin bulunan yiyecekler.

Portakal ve muz gibi icinde migreni azdirabilecek dogal kimyasallar bulunan yiyecekler.

?ceriginde tartrazin (E102), benzoat (E210-219) ve monosodyum glütamat (E621) gibi katki maddeleri bulunan yiyecekler.

Bugday.

Süt.

Migren hastalarinin güven icinde tüketebilecekleri yiyecekler söyle siralaniyor:

Sebze corbasi

Haslanmis yumurta

Sebze püresi

Armut

Elma

Papatya cayi

Melisa cayi

Kereviz

Kivi